Lifestyle

Hoe bevalt het werken als zelfstandige?

5 januari 2018

Vanaf het moment dat ik mijn HBO-diploma binnensleepte wist ik het: de komende tijd ga ik fulltime aan de slag voor mezelf. Even geen verplichtingen, maar alles doen wat ík leuk vind. Schrijven voor mijn eigen blog, fotograferen en het onderhouden van mijn eigen social media kanalen en daar alles uithalen wat erin zit. Inmiddels zijn we alweer een klein half jaar verder en is het de hoogste tijd voor een update! Want hoe bevalt het werken als zelfstandige nou eigenlijk?

Je eigen tijd indelen
Onder het mom van positief denken, beginnen we uiteraard met het grootste voordeel. Ik kan ein-de-lijk mijn eigen tijd indelen. Besluit ik om laat naar bed te gaan en heb ik vervolgens geen zin om om acht uur naast mijn bed te staan? Dan hoéft het niet. Daarentegen betekent dat wel dat ik een uur langer door zal moeten werken, want die gemiste uren moeten hoe dan ook ingehaald worden. En als ik zin heb om de hele dag lekker achter mijn laptop te tikken, dan kan dat. Een gure dag met veel regen betekent bij mij dus niet dat ik persé de deur uit moet en van die gedachte alleen al word ik dolgelukkig. Voor mij betekent het voor mezelf werken vooral veel vrijheid, niets moet en alles kan. Natuurlijk werk ik wel samen met opdrachtgevers en klanten waarvoor ik freelance opdrachten doe, maar dan nog voel ik me vrijer in mijn ideeën en tijd dan met een baan in loondienst.

Zelfdiscipline vereist
En daarmee komen we meteen op dit punt, want ik ben erachter gekomen dat een grote hoeveelheid zelfdiscipline zeker vereist is wil je voor jezelf gaan werken. Het klinkt allemaal zo verleidelijk: vriendinnen die vragen of gezellig mee ga lunchen doordeweeks, toch even een half uurtje Netflixen tussendoor en een uur langer uitslapen. Maar er moet toch echt geld in het laatje komen en wanneer je zelf niets doet, zal er dus ook niets verdiend worden. Ik moet zeggen dat ik er in het begin meer moeite mee had om echt hele dagen door te werken, maar dat het me wel steeds beter afgaat. Het is gewoon wennen dat je af en toe streng moet zijn voor jezelf. Daarnaast pak ik nu ook automatisch mijn laptop ‘s avonds erbij om nog even die ongeopende mails te beantwoorden als ik een dag besloten heb om minder te werken. Gelukkig vind ik alles wat ik doe (bloggen, Instagram en freelance klussen) ontzettend leuk en voelt het oprecht niet als ‘moeten’, voor mij is dat zeker een vereiste om het vol te houden. Toch kon mijn zelfdiscipline het afgelopen jaar wel iéts beter, dus dat is ook zeker mijn doel voor 2018. Zorgen dat het werk af is en dan pas iets anders gaan doen 🙂

Alles op mijn eigen manier
YAY! Ik ben mijn eigen regisseur en er is niemand die mij verteld dat het anders moet. Af en toe met campagnes of betaalde opdrachten natuurlijk wel, maar over het algemeen kan ik mijn creativiteit goed kwijt. Vooral tijdens mijn studie communicatie had ik er wel eens moeite mee dat ik dingen op een andere manier moest doen dat ik eigenlijk zou willen (met groepsopdrachten bijvoorbeeld, of op de manier zoals school het graag wil zien). Mede daardoor heb ik er ook voor gekozen om nu lekker mijn eigen ding te doen en dat bevalt ZO goed, echt waar. Ik verzin mijn eigen artikelen en foto’s en daarnaast ben ik het afgelopen half jaar nog steeds niet inspiratieloos geweest (!). Ik hoop echt dat ik op deze voet door kan gaan en uiteindelijk natuurlijk nog verder kan groeien. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je veel leert door in het diepe te springen en alles zelf uit te zoeken, ondanks dat ik over een paar jaar wellicht gewoon weer in loondienst ga. We zien wel hoe het loopt, voor nu voelt dit in ieder geval goed.

Een onregelmatig inkomen
Natuurlijk zijn er ook echt veel nadelen aan het voor jezelf werken. By far de grootste nadelen vind ik het onregelmatige inkomen, het verantwoordelijkheidsgevoel en de administratie die erbij komt kijken. Het is (helaas) niet zo dat je iedere 20e van de maand hetzelfde bedrag op je bankrekening gestort krijgt, want dat bedrag kan per maand enorm verschillen. Hoe meer campagnes en samenwerkingen, hoe meer geld ik verdien. Om eerlijk te zijn is de ene maand is bizar druk en kan ik naast het werk alles doen wat ik leuk vind (denk aan SUSHI), de andere maand kom ik net rond. Hier was ik gelukkig al van op de hoogte, waardoor ik een aardig zakcentje heb gespaard. Maar goed, erg prettig is het niet. Hard werken wordt in dit geval dus écht beloond en dat zorgt bij mij voor die extra dosis motivatie om iedere maand te knallen!

Werk jij voor jezelf? Of heb je er wel eens over nagedacht om voor jezelf te gaan werken? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Denise

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Laura | I scream beauty 5 januari 2018 at 11:52

  Leuk om te lezen! Ik heb er wel eens over nagedacht, maar besloten om gewoon te blijven werken als juf. Vanaf volgend schooljaar ga ik dat wel minder doen, 3 dagen. Ik hoop de 2 overige dagen (weekend blijft weekend haha) meer tijd te kunnen investeren in mijn blog.

 • Reply Ine 5 januari 2018 at 12:07

  Leuk om te lezen dat je je zo goed voelt bij je keuze! Zelf zou ik het enorm moeilijk hebben om in mijn eentje zo goed door te werken thuis. Soms is zelfdiscipline ver te zoeken bij mij 😉

 • Reply Marieke van den Broek 5 januari 2018 at 13:19

  Oeh het klinkt allemaal heel lekker maar ook super spannend tegelijk! Wel leuk en interessant om er over te lezen!

 • Reply Romy 5 januari 2018 at 13:51

  Heel interessant om te lezen hoe het fulltime voor jezelf werken je bevalt. Ik vind het sowieso al heel mooi en knap dat je de stap hebt gezet, want ik kan me voorstellen dat het ook wel heel wat zelfdiscipline vereist en dat een onregelmatig inkomen niet altijd fijn is. Ik vind het mooi om te horen hoe je erin staat en dat je er ondanks de nadelen zo van kunt genieten om te freelancen. Wat fijn ook dat je inspiratie nog steeds volop aanwezig is 🙂
  Romy plaatste onlangs…Geen wintermens? 7 tips om de winter leuk(er) te maken!My Profile

 • Reply Manon 5 januari 2018 at 16:32

  Aan de ene kant lijkt het mij wel leuk om zelf iets te beginnen, maar aan de andere kant ook niet mede het nadeel dat je elke maand niet zeker weet hoeveel je verdient.
  Manon plaatste onlangs…Embrace and love your body with Etos Spicy Manderin Limited Edition van de EtosMy Profile

 • Reply Yvette 5 januari 2018 at 19:57

  Leuk stukje 🙂 . Ik heb vaak nagedacht om iets voor mezelf te doen maar zou niet weten wat . Eigenlijk vind ik het ook wel fijn om collega’s te hebben hou best wel van gezelschap.

 • Reply Demi 5 januari 2018 at 21:41

  Interessant artikel om nu tegen te komen. Ik ben namelijk binnenkort van plan om ook een soort van voor mezelf te beginnen. ( ik werk vier dagen in de week en wil die overige dag vrijhouden om vol te focussen op mijn schrijven etc.) Ik gun mezelf een jaar de tijd om te kijken of ik vooruitgang boek ja of nee. Zoja dan ga ik zo door. Zonee dan ga ik in plaats van 32 uur 40 uur werken. Heb jij ook een dergelijke afspraak met jezelf gemaakt voor de komende jaren?

 • Reply anna 6 januari 2018 at 11:57

  Wat super dat je meestal wel rond kunt komen van wat je verdient, dat is toch wel iedere freelancer’s droom! Bij mij is dat helaas niet zo haha. Ik ben op zoek naar een baan voor 3 a 4 dagen, omdat ik toch het ritme heel erg mis nu ik doordeweeks voor mezelf werk en in het weekend ‘s nachts werk.
  anna plaatste onlangs…20 kleine, irritante dingen die ik stom vind!My Profile

 • Reply Justine 8 januari 2018 at 12:56

  Hey topper!! <3
  Ik vind het echt super knap van je! Ik weet niet of ik het zou kunnen, hoor. Ik vind het stiekem wel fijn om die administratie enzo niet te hoeven doen haha.
  Justine plaatste onlangs…Australia stories #19 – NYE, vuurwerk & nieuwjaarsduik in SydneyMy Profile

 • Reply Daniëlle Springer 9 januari 2018 at 14:49

  Vind het echt heel knap dat je deze keuze hebt gemaakt! Het lijkt mij ook echt heerlijk om eens helemaal voor jezelf te werken. Als het qua inkomen iets stabieler zou kunnen, zou ik er absoluut voor kiezen.

 • Reply Mariëlle 17 januari 2018 at 09:12

  Super leuk om te lezen! Ik werk parttime als zelfstandige dus ik herken je punten wel 🙂
  Mariëlle plaatste onlangs…Jane iredale Bonjour Contour | Wintercollectie 2018My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Voor de werking van deze website gebruiken we cookies. Door verder te gaan accepteer je het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten