Persoonlijk

Afgestudeerd, wat nu?

30 juli 2017

Vorige week vertelde ik jullie al uitgebreid in dit artikel (klik!) dat ik ein-de-lijk afgestudeerd ben. De zenuwslopende verdediging zit er gelukkig op, vier jaar colleges volgen zijn achter de rug en mijn HBO diploma communicatie heb ik officieel behaald. Daar ben ik natuurlijk SUPER blij en ontzettend trots op, maar goed, wat nu? Ik geloof dat deze vraag de afgelopen maand wel vijftig keer aan me gesteld is, waardoor het tijd is om er gewoon een heel artikel over te schrijven. Kijk je met me mee?

Goed, ik begin dit artikel met iets wat mij de laatste tijd is opgevallen, iets dat ik eigenlijk best wel gek vind. Het is geen aanval en ik wil met dit stuk ook zeker niet iemand beledigen, maar ik vind het opvallend dat in het ‘perfecte plaatje’ van onze samenleving iedereen maar precies weet wat ze willen gaan doen wanneer ze afgestudeerd zijn. Je hebt er volgens de meesten natuurlijk vier jaar lang over kunnen nadenken. En wanneer ik de afgelopen maanden in real life of online aangaf aan dat ik eigenlijk nog helemaal niet wist wat ik na mijn studie wilde gaan doen, heb ik best veel rare blikken moeten ontvangen (totaal NIET van familie of vrienden trouwens, gelukkig maar). Ik had er overigens vier jaar lang over kunnen nadenken, dus blijkbaar waren de verwachtingen hoog gespannen en voelde ik me bijna schuldig dat ik dit niet kon waarmaken. Ook heb ik gemerkt dat het bijna als ‘normaal’ gezien wordt dat de afgestudeerde student meteen doorgaat met werken, het liefst nog een fulltime baan. Het zou ook wel fijn zijn als deze dreamjob meteen binnengesleept wordt wanneer je druk bent met afstuderen, stage loopt en die verdomde scriptie schrijft. Of dat je meteen dezelfde maand nog begint aan je master. En ik? Heel eerlijk gezegd is eigenlijk geen van bovenstaande mijn plan en moet ik er niet aan denken om al meteen 40 uur per week te werken of me weer te richten op een nieuwe studie. Eigenlijk is dit dan ook exact de reden dat ik dit artikel schrijf. Doordat ik blijkbaar ‘anders’ ben dan de standaard verwachtingen voel ik me best wel eens bezwaard om te vertellen wat mijn plannen eigenlijk zijn en ik ben vast niet de enige. Eigenlijk een enorme onzin, want ik ben ervan overtuigd dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Of dat nou verder studeren, fulltime werken, voor jezelf beginnen of helemaal niks doen is. Als jij je er maar goed bij voelt en het financieel haalbaar is, want ook dat is natuurlijk wel een belangrijk puntje.

Maar goed, genoeg over al die verwachtingen. Wat zijn mijn plannen nou eigenlijk? Door mijn studie ben ik er gelukkig achter gekomen dat ik graag voor mezelf werk. Mijn blog en social media kanalen onderhouden vind ik bijvoorbeeld één van de leukste dingen om te doen. Ik zie dit zelfs als een hobby waar ik graag mijn vrije tijd mee invul en daarnaast is het natuurlijk erg mooi meegenomen dat ik hier ook een leuk zakcentje mee verdien. Omdat ik nu ben afgestudeerd heb ik veel meer vrije tijd dan eerst. Ik heb hierdoor besloten dat ik in ieder geval tot februari mezelf wil storten op het bloggen en mijn Instagram (@beautybydenies), om te kijken waar dit tot leidt en hoe ik dit vind. Wellicht dat ik in februari alsnog begin aan mijn premaster, maar dat ligt er helemaal aan hoe aankomend halfjaar zal bevallen. Daarnaast ga ik gewoon door met de freelance klussen die het afgelopen jaar al doe, want een extra stukje zekerheid is natuurlijk altijd fijn. Omdat ik nu natuurlijk op mezelf woon en vaste lasten heb die iedere maand betaald moeten worden, ben ik mezelf ook aan het oriënteren voor een parttime baan in de marketing- of communicatiebranche. Wellicht dat dit ook wel iets voor mij is, het is namelijk prima te combineren naast mijn eigen werkzaamheden. Even kijken dus! In een ideale situatie ga ik in ieder geval het komende halfjaar 2 of 3 dagen werken met collega’s en de overige dagen besteden aan mijn blog en freelance klussen. Mocht je toevallig nog een gezellig bedrijf weten waar ze nog een parttime medewerker zoeken op het gebied van marketing of communicatie (het liefst in Noord-Brabant!), dan hoor ik het graag. Een gouden tip is altijd meer dan welkom 🙂

Ben jij al afgestudeerd? En zo ja, wat ben jij toen meteen gaan doen?

Liefs,
Denise

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Maaike 30 juli 2017 at 12:10

  Ik ben ook net afgestudeerd en val precies in het ‘perfecte plaatje’ zoals jij hier schetst lol. Ik begin namelijk met mijn nieuwe fulltime baan volgende week. Maar ik moet zeggen dat ik ENORM veel heb getwijfeld. Mijn opties waren parttime werken en daarnaast voor mezelf beginnen of fulltime werken. Toen ik een fulltime baan aangeboden kreeg heb ik mezelf ook wel 10x afgevraagd of ik dit wel wilde. Toch lijkt het me een geweldige start en wie weet ga ik daarna ook voor mezelf aan de slag (en daarnaast wat parttime werken). Eerst even kijken hoe dit mij gaat bevallen haha. In ieder geval lijkt me wat jij gaat doen ook ongelofelijk fijn. Hopelijk kun je snel iets tofs vinden! 🙂
  Maaike plaatste onlangs…Een dag uit mijn levenMy Profile

  • Reply Denise 30 juli 2017 at 12:16

   Gefeliciteerd met je baan Maaike! Ik heb ook een fulltime baan aangeboden gekregen, maar toch besloten om het niet te doen. Als dit is wat je graag wil, dan is het toch super! 🙂

 • Reply Femke 30 juli 2017 at 12:17

  Oh nee hoor, ik vind het heel erg logisch dat je na je studie niet precies weet wat je wil. Toen ik mijn scriptie schreef, begon de ellende op de banenmarkt en had je niet zo gemakkelijk meer een nieuwe baan. Terwijl ik mijn scriptie schreef heb ik toen al bij Rabobank gesolliciteerd, waar ik tot mijn verbazing meteen werd aangenomen. De druk om mijn scriptie in één keer goed te schrijven en te slagen vond ik toen heel groot. Ik wilde namelijk graag afgestudeerd zijn voordat ik daar begon. Dat is mij gelukkig gelukt. Na 5 jaar was ik het beu, ik wist niet wat ik wilde en ging met (heel) veel tegenzin iedere dag naar mijn werk. Toen kwam er wat anders op mijn pad waar ik nu weer ruim een jaar zit. Denk maar lekker goed na over wat je wil. Ik hoop dat je snel een parttime baan kunt vinden en daarnaast door kan met je grote hobby.
  Femke plaatste onlangs…Review: MAC Velvetease Lip Pencil Oh HoneyMy Profile

 • Reply Manon 30 juli 2017 at 12:29

  Ik wist na mijn studie ook niet wat ik wilde. Ik zat een half jaar thuis en ging voor een nieuwe opleiding inschrijven, ik kreeg toen een telefoontje en kreeg een baan aangeboden die heb ik dus aangenomen. Het leven kan soms anders lopen.
  Manon plaatste onlangs…Maak je eigen fotoboek bij fotofabriekMy Profile

 • Reply Linda 30 juli 2017 at 12:48

  Dit is denk ik wel het belangrijkste, alles op eigen tempo doen. Ik zie het ook aan mijn vriend die echt op moet laden na zijn studie maar er door werk geen tijd voor heeft.. veel mensen vergissen zich erin hoe zwaar het is. En bloggen en freelance werken zijn toch ook gewoon werk? Geniet eerst maar eens van het afstuderen en ben erg benieuwd wat voor mooie doelen jij nog met je fijne blog mag bereiken 🙂
  Linda plaatste onlangs…Groen leven | Fluffy Alpaca’sMy Profile

 • Reply Rosanne 30 juli 2017 at 13:52

  Mooi te lezen dat jij vooral doet wat voor jou goed voelt. Ik ben ook geen voorstander van een fulltime baan voor mezelf, en merk idd dat mensen dat soms vreemd vinden. Maar geluk boven alles en als dat voor ons niet in een fulltime baan zit, moeten we dat niet doen!

 • Reply Esmée 30 juli 2017 at 16:56

  Ik begrijp je volkomen! Ik ben ook net afgestudeerd voor de opleiding communicatie en vindt het ook lastig om een keuze te maken. Zelf werk ik nu parttime, maar dit is maar tijdelijk. Ik vind het heel tof dat je doet waar jij je goed bij voelt. Mocht ik nog een parttime baan tegenkomen regio brabant zal ik het je laten weten. Zelf ben ik op zoek in (Zuid)-Limburg, maar ik kom met enige regelmaat gave functies tegen in de regio Eindhoven (waar ik gestudeerd heb).

 • Reply Joske 30 juli 2017 at 18:12

  Doe de dingen waar je blij van word!

 • Reply Yvette 30 juli 2017 at 18:12

  Na mijn diploma ben ik ook gelijk gaan werken 40 uur maar dat was nodig voor het geld . Als het een andere situatie was geweest had ik denk gaan reizen 🙂 en zag alles er misschien wel anders uit . Ik geef je groot gelijk dat je niet nog niet weet wat je wil zijn zoveel mensen die dat hebben 🙂 . Gewoon lekker doen wat jij wil en waarbij je je goed voelt .

 • Reply Eva 30 juli 2017 at 19:34

  Ik ben vorig jaar afgestudeerd en bij mij was het juist zo dat van mijn klas vrijwel niemand wist wat ze wilde gaan doen, vele wilden eerst reizen of nog verder oriënteren en vooral bijkomen van het 4 jaar lang hard werken voor je diploma. Dus ik denk niet niet dat je heel ‘anders’ bent 😉 Veel mensen keken mij wel raar aan toen ik iets totaal anders wilde gaan doen dan waar ik voor ben afgestudeerd en ook zeiden veel mensen dat er geen toekomst is in mijn hobbies (bloggen/mode illustreren), maar ik denk dat we dat altijd wel zullen houden. Inderdaad doen war je zelf gelukkig van wordt is het beste denk ik ook 🙂 Je kan je hele leven nog 40 uur werken in een kantoor nietwaar?

 • Reply Larissa 31 juli 2017 at 10:25

  Ik snap het heel erg goed dat je – zelfs na vier jaar – nog steeds geen idee hebt hoe of wat je nu precies verder wilt. En eerlijk: dat is helemaal niet erg en ik zou je er ook zeker niet laten opdringen door het feit dat de meesten het op dit punt wel hadden geweten. Lekker doen waar je nu blij van wordt en kijken waar je terecht gaat komen! 🙂

 • Reply Lindsey Beljaars 1 augustus 2017 at 13:59

  Groot gelijk meid, lekker doen waar je zin in hebt! Ik zal mijn oren en ogen openhouden wat betreft een vacature.
  Lindsey Beljaars plaatste onlangs…Mijn 5 best gelezen artikelen van juli 2017My Profile

 • Reply Justine 4 augustus 2017 at 14:32

  Zo herkenbaar! Toen ik afstudeerde waren er mensen die al een baan hadden, sommigen startte een eigen bedrijf en ik? ik smeerde ‘m naar ‘t buitenland, lekker chillen, werken, reizen, nog niet toe aan een ‘grote mensen baan’ haha. Lekker je tijd nemen als je dat wil meis, komt allemaal vanzelf, tijd zat <3
  Justine plaatste onlangs…My life in photos – juli 2017 #5My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Voor de werking van deze website gebruiken we cookies. Door verder te gaan accepteer je het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten