Lifestyle

7 tips om je afstuderen te overleven

26 april 2017

Ik bevind me op dit moment in hét zwarte gat van het studentenleven: het leed dat afstuderen heet. Een scriptie schrijven, veel stress, een to-do list waar je U tegen zegt en alles wat er verder bij komt kijken. Om mezelf weer even wat moed toe te praten en mijn medestudent een hart onder de riem te steken heb ik vandaag 7 tips om je afstuderen te overleven. Want ja, ook het afstuderen gaan we echt wel overleven (ook al voelt dat soms niet zo). Kijk je met me mee?

1. De gouden regel tijdens het afstuderen: klagen mág. En het helpt, echt waar. Wanneer ik al mijn frustraties uitgebreid gedeeld heb voel ik me altijd een stuk minder stressvol en kan ik er weer tegenaan. Gelukkig denken mijn klasgenoten er ook zo over, want in ons groepsgesprek gebeurt naast de dagelijkse dosis geklaag verder vrij weinig. Het feit dat we elkaar begrijpen (ook wanneer het dus even niet zo loopt als we graag zouden willen), lekker mee klagen en elkaar tenslotte een hart onder de riem steken is erg fijn. Want het komt allemaal wel goed, net als de vorige vier jaren. En stiekem weten we dat allemaal, alleen nog héél even doorbijten…

2. Ga er even tussenuit. Na zeven weken aan mijn scriptie werken plande ik al een dag vrij in om mezelf te trakteren op een stedentrip naar Praag. Gewoon even niet aan het afstuderen denken en er bij terugkomst weer met frisse moed aan beginnen. Ik merkte meteen dat ik veel productiever was en meer energie had na zo’n korte break, zo kon ik een stuk schrijven binnen een half uur waar ik eerst uren aan besteed zou hebben. Het is dus helemaal niet erg om af en toe even die scriptie opzij te schuiven (zolang het maar wel uitkomt in de planning natuurlijk, maar daarover zo meer).

3. Een gouden tip van mij: laat je vrienden, zusjes, broers of ouders interviews uitschrijven, enquêtes uitwerken en tabellen maken. Vooral wanneer je in tijdnood zit scheelt dit een heleboel stress. Al deze last minute klusjes duren namelijk een stuk langer dan ik vooraf dacht en hier kan veel tijd mee bespaard worden. En eigenlijk kan iedereen iets overtypen en een simpel tabelletje in Excel maken is ook binnen drie minuten aan te leren, dus waarom niet? Maak gebruik van de hulplijnen die je hebt, want ze zijn vaker dichterbij dan je denkt.

4. Plannen, één van de belangrijkste dingen tijdens het afstuderen. Ik ben er na vijf maanden scriptie schrijven toch echt achter gekomen dat het zonder een goede (en realistische) planning één grote chaos is in mijn hoofd. Natuurlijk is dit heel persoonlijk, maar voor mij werkt het goed wanneer van dag tot dag een to-do list maak en ook daadwerkelijk al deze punten afstreep voordat ik het kantoor verlaat. Per hoofdstuk van mijn scriptie heb ik ook een grote globale planning gemaakt, zodat ik niet te lang op een onderdeel blijf hangen. Nu ik in de laatste fase van mijn onderzoek gekomen ben merk ik dat mijn planning iets vaker in de soep loopt dan ik hoop. En dan moet er inderdaad wel eens in het weekend gewerkt worden… Vervelend, maar je kan het beter nu al doorhebben en in het weekend een paar uurtjes meepakken dan de laatste week nachten lang doorwerken.

5. Neem voldoende rust. En hiermee bedoel ik vooral: slaap genoeg! Wanneer ik minder dan acht uur per nacht slaap ben ik een stuk minder productief dan ik zou willen, dus voor mij is het essentieel dat ik in mijn afstudeerperiode gewoon genoeg uren maak. Dit betekent inderdaad dat ik doordeweeks om 22.00 uur lig te slapen aangezien de wekker om 06.00 uur gaat en nee, dat is niet altijd even gezellig. Wanneer het toch voorkomt dat ik de klok 00.00 uur zie worden weet ik al dat er vrij weinig uit mijn vingers gaat komen de volgende dag. Rust pakken door middel van slaap is gewoon een essentieel onderdeel om goed je afstuderen door te komen.

6. Relax! Stapavonden in het weekend met vriendinnen hoeven echt niet afgezegd te worden en een doordeweekse filmavond moet ook prima kunnen. Het is juist belangrijk dat je die scriptie na een lange dag werken ook even aan de kant legt. Ik doe er doordeweeks thuis zelfs helemaal niets aan, waardoor thuis ook echt voelt als een plaats waar ik leuke dingen kan doen. Wel kan ik je aanraden om geen nieuwe Netflix-serie te beginnen tijdens je afstudeerperiode… Niet echt bevorderlijk voor de productiviteit van je scriptie 😉

7. En last but not least: vertrouw op jezelf en neem op een bepaald moment gewoon genoegen met wat je schrijft. Volgens mij is een scriptie NOOIT af, altijd kun je wel weer iets herschrijven of een klein detail toevoegen. Maar ergens moet je natuurlijk een grens trekken, genoeg is genoeg, het is prima zo. Een kleine note to self: ik hoop dat ik over een paar weken dit gevoel ook gekregen heb, want op dit moment blijf ik alles maar veranderen. Om gek van te worden… Nog exact drie weken tot de deadline van mijn conceptscriptie… To be continued…

Ben jij al afgestudeerd en hoe heb je dit ervaren? Of ben je binnenkort aan de beurt? 

Liefs,
Denise

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Sophie 26 april 2017 at 07:13

  Ik heb totaal geen stress ervaren tot drie weken geleden omdat ik er toen achter kwam dat er een fout was gemaakt in het begin. Maar goed, uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen.

  Succes nog!
  Sophie plaatste onlangs…Winactie | Tijd voor nieuwe schoenen?My Profile

  • Reply Denise 26 april 2017 at 11:40

   Oh no, zo stom! Komt goed inderdaad, succes Sophie!

 • Reply Nienke 26 april 2017 at 10:24

  Succes! Ik ben zelf niet zo ver, maar zit nu in mijn examenjaar van de middelbare. Oeh, spannend. Over twee weken zijn de centrale examens.
  Nienke plaatste onlangs…De beste tips om geld te besparen.My Profile

  • Reply Denise 26 april 2017 at 11:40

   Maar dat is ook super spannend, misschien heb je dan toch nog iets aan deze tips! Succes!

 • Reply alexa 26 april 2017 at 10:27

  heel veel succes met afstuderen, you can do it
  alexa plaatste onlangs…Bij mij heeft er genmutatie plaatsgevondenMy Profile

 • Reply Iris 26 april 2017 at 11:07

  Herkenbaar! Ik heb nog precies 5 weken tot het inleveren van mijn scriptie en voel me zo schuldig als ik er niks aan doe een dag.. Ik hoop echt dat het allemaal goed komt..
  Heel veel succes!
  Liefs, Iris

  • Reply Denise 26 april 2017 at 11:37

   Aaah zo spannend, super veel succes Iris!

 • Reply Marloes 26 april 2017 at 11:56

  Heel veel succes met de laatste loodjes mop. Straks lekker genieten <3!

 • Reply Rowan 28 april 2017 at 17:42

  Succes met je scriptie! Ik lever die van mij (hopelijk) 1 juni in en ik kan echt niet wachten tot dat moment!!

 • Reply Justine 30 april 2017 at 14:26

  I feel ya, wat ben ik blij dat ik al klaar ben haha! Mijn gouden tip: doe zoveel mogelijk in het begin, daar zul je later dankbaar voor zijn. Want dan zakt de moed in de schoenen/motivatie weg/geen zin meer/andere dingen te doen/etc.. En verder: klaar is klaar. Dus zorg voor goede productieve werkdagen en in de avond en weekend lekker ontspannen.
  Heeeel veel succes mup!
  Justine plaatste onlangs…Australia stories #4 – Paasweekend in Margaret RiverMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Voor de werking van deze website gebruiken we cookies. Door verder te gaan accepteer je het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten