Lifestyle

Alles over mijn workouts + mijn sport schema

21 oktober 2016

Sinds drie maanden ben ik bewuster bezig met sporten en gezond eten. Na twee jaar niet sporten en veel lekkere (en ongezonde) dingen eten was het eens tijd voor verandering. Geen wereldverandering, maar wel eentje waardoor ik tegenwoordig veel lekkerder in m’n vel zit, een paar kilo’s kwijt ben en een mezelf een stuk minder moe voel. Vandaag deel ik mijn geheim, kijk je met me mee?

Laat ik allereerst even vooropstellen dat ik helemaal geen expert ben op het gebied van gezonde voeding en sport, dit artikel gaat gewoon over mijn persoonlijke ervaringen en dit voelt voor mij goed. Natuurlijk, iedereen is anders en dit betekent niet dat deze hoeveelheid sporten ook voor jou positief is. Neem het daarom ook gewoon met een korreltje zout 🙂

Pilates
Ik denk dat de meesten van jullie wel weten dat ik inmiddels een half jaar lessen pilates volg. Krijg hier vrij regelmatig vragen over, dus ik zal eerst even uitleggen wat het precies inhoudt. Mijn lessen bestaan uit oefeningen op een mat waarbij het allemaal draait om spierkracht, balans en flexibiliteit. Je doet dus veel oefeningen achter elkaar, houdt net als bij yoga ook rekening met je ademhaling en daarnaast staat vrijwel heel de les in het teken van je core (het gebied van je bekken, romp en heup). Hierdoor ga je steeds meer in balans staan en worden de spieren die de wervelkolom ondersteunen een stuk sterker.

Je kunt trouwens prima een les pilates volgen op bijvoorbeeld YouTube, er zijn veel verschillende video’s over te vinden. Ik vind het zelf wel heel fijn om echt lessen in een pilates studio te volgen, omdat ik op deze manier steeds te horen krijg wanneer ik iets niet helemaal goed doe en zo in ieder geval verzekerd ben dat ik niet in vreemde houdingen lig of mijn spieren juist belast. Daarnaast zorgt het bij mij ook gewoon voor een stok achter de deur. Wanneer je echt een les hebt twijfel je een stuk minder om daadwerkelijk aan de slag te gaan, je hebt er namelijk dik voor betaald. Beetje zonde dan om niet te gaan 🙂 Naast deze lessen doe ik ook thuis aan pilates (kan ook prima!) via YouTube en met de oefeningen die ik die week tijdens de les heb aangeleerd.

Benodigdheden
Omdat het helaas voor mij als student een beetje te veel van het goede is om vaker dan 1-2 keer per week naar een les pilates te gaan, doe ik ook minimaal één keer in de week thuis nog een workout. Hiervoor gebruik ik een super fijne yogamat van Acaya via Superyoga.nl, die ook nog eens extra breed en extra lang is (200cm x 80 cm). Voor pilates is deze mat helemaal geschikt, omdat er een goede grip op zit en hij maar liefst 4,5 mm dik is. Je krijgt dus absoluut geen last van je rug terwijl je je oefeningen doet, toch wel fijn. Daarnaast is de mat heel duurzaam, hij belooft heel lang mee te gaan en hij zorgt voor een goed comfort. Best belangrijk als je er meerdere keren per week op ligt te zweten! Ze hebben er trouwens echt een heel groot aanbod aan yogamatten, dus mocht je een ander soort beoefenen dan zit je hier ook gewoon goed.

Verder gebruik ik ook nog gewone gewichten van 2 kilo en enkelgewichtjes om de oefeningen nog een klein beetje zwaarder te maken. Veel meer heb je voor de oefeningen die ik doe eigenlijk niet nodig. Tijdens de lessen pilates gebruiken we ook nog wel eens elastieken, twijfel ook nog steeds een beetje om deze aan te schaffen.

runningHardlopen
Bij pilates train je dus spieren waarvan je niet wist dat je ze had (dat merk je vooral de eerste keren.. haha..), maar wat betreft conditie doe je vrijwel niets. Omdat ik ook cardio wil doen (maar geen zin heb om ook nog een abonnement op de sportschool te nemen), ga ik naast de workouts ook minimaal één keer per week hardlopen, soms twee keer als ik op zondag ook nog zin heb. Ik ben begonnen met 2km en dit heb ik inmiddels in twee maanden verlengd naar 5,5 km. Woensdag is eigenlijk mijn vaste dag om een morning run te maken, ik ben dan vrij en ik ren eigenlijk alleen maar ‘s ochtends. Komt omdat ik dan het meest zin heb en mijn route ook best afgelegen ligt, na het avondeten in het donker is dus sowieso geen optie. Verder gebruik ik tijdens het hardlopen de Nike+ Run Club-app en die vind ik echt héél fijn, een dikke aanrader. De app vertelt je tijdens het lopen op hoeveel km je bent en hoe snel je loopt en achteraf kun je de run opslaan of delen op je social media kanalen (inclusief oncharmante foto!).

Mijn sportschema
Eigenlijk doe ik dus iedere week een beetje hetzelfde, ik probeer het mezelf in ieder geval zo makkelijk mogelijk te maken. Als ik geen zin heb ga ik trouwens gewoon helemaal niet, ik wil het gevoel van “moeten” sporten helemaal niet hebben. Hieronder zal ik ook meteen even mijn schema neerzetten zoals ik hem op dit moment volg.

Maandag – Pilates les
Dinsdag – Abbs workout
Woensdag
– Minimaal 5 km hardlopen en eventueel pilates les
Donderdag
– Full Body workout
Vrijdag
– Rustdag
Zaterdag
– Abbs/ legs workout
Zondag
– Eventueel 5 km hardlopen

Ik hoop dat ik jullie een beetje duidelijk heb kunnen uitleggen wat ik nou precies doe wat betreft sport in een week. Tuurlijk kan het iedere week verschillen, het is heus geen ramp wanneer ik een dag extra niets doe, terwijl het wel in mijn “schema” staat. Wanneer ik dinsdagavond gezellig met vriendinnen uiteten ga, heb ik vrij weinig zin om rond 22.00 uur nog aan de slag te gaan. Het schema kan dus best met een korreltje zout genomen worden (doe ik zelf ook), ik haal er gewoon het beste uit wat er in zit. Die workouts duren trouwens ook helemaal geen 1,5 uur, vaak ben ik na 45 minuten klaar en ik varieer hierbij ook in YouTube-video’s.

Welke sport beoefen jij?

Liefs,
Denise

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Femk 21 oktober 2016 at 06:49

  Wat een mooi schema heb je gemaakt voor jezelf. Zelf sport ik minstens 3 keer in de week in de sportschool, om 7.00 uur ‘s ochtends. Dan ga ik vlak voor mijn werk, het is wel een gehaast om dan op tijd te komen maar het is heerlijk om de dag mee te beginnen :-)!
  Femk plaatste onlangs…Oproep: Q&AMy Profile

 • Reply Denise 21 oktober 2016 at 09:19

  Wauw, goed schema hoor! Ik ben nu ook bezig met een wat gezondere levensstijl, toevallig vandaag ook een artikeltje over online hahah. Ik probeer 3x in de week naar de sportschool te gaan. Hardlopen zit er door mijn hart helaas niet in, dus vind ik het des te knapper dat jij gewoon ‘even’ 5 km rent!!

 • Reply Mariëlle 21 oktober 2016 at 10:23

  Heel leuk om te zien en jeetje wat een schema! Ik sport één maal per week en dat is echt veel te weinig haha…
  Mariëlle plaatste onlangs…Santaverde aloë vera reinigingsmelkMy Profile

 • Reply Larissa 21 oktober 2016 at 14:10

  Wat leuk om te lezen! Ik wil me vanaf nu ook wat meer focussen op gezonder leven en sporten, en ga me dan ook aanmelden bij een sportschool. Dit soort artikelen motiveren me dan ook wel weer! Leuk!
  Larissa plaatste onlangs…Een stukje korter.My Profile

 • Reply Manon 21 oktober 2016 at 19:14

  Ik doe vaak workouts via fitnessblender, maar ik doe ook vaak lessen mee bij mijn werk, erg leuk
  Manon plaatste onlangs…BeeBee | Mattique Hybrid Lip GlossMy Profile

 • Reply Yvette 21 oktober 2016 at 19:28

  Goed bezig hoor . Ik doe zelf alleen aan hardlopen .

 • Reply Suzanne 22 oktober 2016 at 09:55

  Jij bent goed bezig! Ziet er goed uit
  Suzanne plaatste onlangs…Inspiratie opdoen in NijmegenMy Profile

 • Reply Justine 23 oktober 2016 at 00:50

  Woooo lekker bezig girl! Ik vraag me toch af.. Welke filmpjes/kanaal gebruik jij voor de work outs thuis? Wil je ze delen? 😀
  Justine plaatste onlangs…Een tripje naar Disney (Parijs)My Profile

 • Reply Sofie 22 november 2016 at 14:57

  Hoi Denise,
  Leuk artikel! Ik ben zelf nog heel benieuwd hoe je precies die omschakeling hebt gemaakt van ‘niks doen’ naar meerdere keren per week sporten.
  En waar je je motivatie vandaan haalt. Misschien leuk voor een vervolgartikel? 🙂

  Liefs,
  Sofie

  • Reply Denise 22 november 2016 at 21:29

   Hi Sofie! Leuk idee, daar ga ik zeker mee aan de slag!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Voor de werking van deze website gebruiken we cookies. Door verder te gaan accepteer je het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten