Lifestyle

Wat is er veranderd op het gebied van bloggen?

27 oktober 2016

Drie jaar geleden begon ik officieel met bloggen, eerst op een communicatieblog voor mijn opleiding en meteen daarna startte ik mijn persoonlijke blog Beauty by Denies. In deze 33 maanden is er ontzettend veel veranderd op het gebied van bloggen, iets waar ik dagelijks mee te maken heb, maar nog nooit dieper op ingegaan ben. Want de blogwereld is best ingewikkeld, hoe zit dat nou eigenlijk op dit moment?

De druk is eraf
Één van de belangrijkste punten vind ik het feit dat de druk een beetje van de spreekwoordelijke ketel af is. Twee jaar geleden plaatste ik bijvoorbeeld echt IEDERE dag een artikel (soms zelfs twee!), minder posten was op dat moment gewoon not done. Bijna iedere blogger, groot of beginnend, plaatste minimaal zeven artikelen per week. Achteraf bizar, maar toen ik net begon wist ik niet beter en ik deed dus gewoon met de hele hype mee.

Sinds een jaar merk ik duidelijk dat steeds meer bloggers minder zijn gaan posten en een paar zelfs helemaal zijn gestopt. Heel makkelijk en eigenlijk onbewust ben ik hierin meegegaan, waardoor er bij mij ook “opeens” een stuk minder artikelen per week verschenen. Geen zin om te schrijven of liever een avondje op stap? Dan komt er bij de meesten gewoon geen artikel meer online. Het feit dat het minder posten per week geaccepteerd werd door bloggers onder elkaar en lezers zorgden er voor dat voor mijn gevoel bloggen in het algemeen een beetje ingekakt is. Er verschijnen daardoor nu dagelijks veel minder artikelen op blogs en de hele hype van het bloggen is een beetje overgeslagen naar YouTube.

bloggenYouTube
Laten we dus maar meteen doorgaan op het puntje YouTube. Terwijl bloggen drie jaar geleden helemaal hot and happening was, kan een beetje YouTuber op dit moment niet meer fatsoenlijk over straat zonder herkend te worden. Veel bloggers zijn overgestapt op alleen YouTube, of houden nu naast hun blog ook een YouTube-kanaal staande. Vrij logisch dat die keuzes gemaakt worden aangezien daar op dit moment het grote geld te verdienen is, maar ergens vind ik het ook heel jammer. Zo lees ik nog steeds liever artikelen dan dat ik video’s kijk, waardoor ik er zelf voor gekozen heb om het plezier te halen uit het schrijven van artikelen en dus niet van de een op de andere dag zal stoppen met mijn blog en maar op YouTube overstap. Maar goed, ieder zijn keuze uiteraard, het is alleen een grote verandering waar bloggers zeker mee te maken hebben (gehad).

Minder reacties
Verder worden blogs niet altijd minder gelezen, maar er worden wel beduidend minder reacties achtergelaten. Ik heb hier al veel tweets en artikelen over voorbij zien komen, maar ook bij mij is het zeker van toepassing. Een klein voorbeeldje: toen ik net begon met bloggen kreeg ik op een artikel gemiddeld 60 tot 70 reacties. Een bizar aantal wanneer je dat vergelijkt met nu, ik ben namelijk blij wanneer ik op dit moment 25 reacties onder een artikel krijg. Dit betekent dat de interactie met de lezers via een blog een stuk minder is dan voorheen, terwijl Instagram bijvoorbeeld wel als een trein loopt en je daar juist weer veel interactie terug kunt halen. Ingewikkeld, ingewikkeld…

Bloggen is dus zeker niet meer zoals het drie jaar geleden was. De algemene interesses in Nederland verschuiven, de interactie met lezers kun je op dit moment beter zoeken via social media kanalen en YouTube is hét platform om verder te groeien. Desondanks is bloggen voor mij nog steeds het allerleukste wat er is, stoppen met schrijven komt zeker niet in mijn woordenboek voor. Wellicht dat ik hier en daar weer eens extra een leuke video kan gaan maken, want ook dat vind ik ontzettend tof om te doen. Toch ben ik wel benieuwd of jij zelf ook een verandering in het bloggen merkt, dit kan als lezer zijn of ook als blogger. Let me know!

Liefs,
Denise

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Alexandra 27 oktober 2016 at 11:21

  Heel goed punt heb je inderdaad, er is echt duidelijk iets veranderd, ik denk vooral op het gebied van de lezer, waardoor de bloggers zelf ook dingen aanpassen…

  Zanita heeft altijd goede artikels over deze onderwerpen, bijv. deze: http://zanita.com/2016/05/the-influencer-economy-isnt-collapsing/
  Alexandra plaatste onlangs…Mijn nieuwe enkellaarsjesMy Profile

 • Reply Linda 27 oktober 2016 at 11:22

  Ik moet je hier helemaal gelijk in geven, en vind het persoonlijk ook erg jammer dat de verschuiving naar YT plaats vind. Zelf vind ik het ook fijner om een artikel te lezen en er even een review bij te pakken, in plaats van een video te bekijken. Mensen lijken allemaal wel YT of Insta famous te willen worden. Maar ook dat waait wel weer voorbij denk ik 🙂

 • Reply Melanie 27 oktober 2016 at 11:30

  Precies dit! Een filmpje kijken is op z’n tijd ook wel leuk maar ook erg tijdrovend. Een artikel lezen vind ik zelf veel ontspannender en kun je tussen werk etc door zelf nog doen. Jammer dat het zo veranderd, maar heel misschien dat het straks weer omdraait.

 • Reply anna 27 oktober 2016 at 11:48

  Interessant artikel waarbij ik me volledig kan aansluiten. Leuk is anders, haha, want bloggen vind ik nog steeds het mooiste wat er is. Het is dan jammer om te zien dat het inderdaad afneemt, ook het enthousiasme neemt daarbij af en dat is bij mij eigenlijk soms ook wel het geval. Daarnaast geeft het wel rust vind ik, niet meer elke dag een artikel plaatsen. Je ziet nu dat die ‘druk’ zich verplaatst naar YouTube, met vaste upload schema’s en weet ik het wat. Benieuwd hoe dit zich allemaal zal ontwikkelen in de toekomst!
  anna plaatste onlangs…NEW IN | OVERKNEE BOOTSMy Profile

 • Reply Eva 27 oktober 2016 at 12:23

  Ben het helemaal met je eens, al moet ik zelf wel toegeven dat ik nog niet zo’n fan van youtube ben en het voorlopig nog alleen bij bloggen hou.
  Eva plaatste onlangs…Sylvie Meis voor vanHaren 2016My Profile

 • Reply alexa 27 oktober 2016 at 13:03

  Ben het hier zo mee eens, merk het zelf ook heel erg maar de populariteit in youtube gaat vanzelf ook weer weg, niet nu maar later wel!
  alexa plaatste onlangs…Shisha van premium hookahsMy Profile

 • Reply Loïs 27 oktober 2016 at 13:23

  Mee eens! Ik merk ook minder reacties, jammer! Terwijl mijn blog eigenlijk steeds groter en bekender wordt. Zelf blijf ik ook bij het schrijven ipv video’s maken. Lekker ‘ouderwets’ 🙂
  Loïs plaatste onlangs…Inspiration / De metallic trendMy Profile

 • Reply Maaike 27 oktober 2016 at 13:25

  Het is allemaal, helaas, zo waar 🙁 ik heb een aantal jaar geleden actief geblogt en wil dit eigenlijk weer gaan doen, maar dan vraag ik me telkens af of dat wel zin heeft. Aan de andere kant heb ik toch niet de ambitie om groot en serieus te worden, dus doe ik het toch wel voor mezelf. Maar net wat je zegt die interactie op je blogpost, dat is zo fijn! Dat vond ik altijd het mooie aan bloggen 🙂 ik merk het trouwens ook bij mijzelf, want ik volg je nog steeds, maar zal weer eens wat meer achter laten 😉

 • Reply Maaike 27 oktober 2016 at 13:27

  Het is allemaal, helaas, zo waar 🙁 ik heb een aantal jaar geleden actief geblogt en wil dit eigenlijk weer gaan doen (nieuwe start), maar dan vraag ik me telkens af of dat wel zin heeft. Aan de andere kant heb ik toch niet de ambitie om groot en serieus te worden, dus doe ik het toch wel voor mezelf. Maar net wat je zegt die interactie op je blogpost, dat is zo fijn! Dat vond ik altijd het mooie aan bloggen 🙂 ik merk het trouwens ook bij mijzelf, want ik volg je nog steeds, maar zal weer eens wat meer achter laten 😉

 • Reply Kim 27 oktober 2016 at 15:11

  Ik geef je groot gelijk er is zeker iets veranderd op blog gebied. Zelf merk ik het aan de hoeveelheid reacties die geplaatst worden. Die zijn nu veel minder dan dat ze ooit waren. Jammer want de interactie met de lezer vind ik juist het leukst.
  Kim plaatste onlangs…Wat zit er in onze luiertas?My Profile

 • Reply Sabine 27 oktober 2016 at 15:37

  Ja ik herken t wel! Toen ik na een break van 1,5 jaar weer aan bloggen begon, merkte ik meteen dat t “moeizamer” ging, in mijn herinnering werd er vroeger meer gereageerd en ook gevolgd. Maar ach, bloggen is voor mij puur voor de lol, en ik plaats dus ook eigenlijk alleen als ik daar echt zin in heb en er echt achter sta, niet omdat ik het gevoel heb dat het “moet”. Naar YouTube overstappen zal ik dus ook niet gauw doen, schrijven en foto’s vind ik veeeeel leuker dan filmen en hardop praten!! Haha

 • Reply Mariëlle 27 oktober 2016 at 19:47

  Het is inderdaad niet meer wat het was, maar ik haal er nog steeds ontzettend veel plezier uit en leer ook nog steeds veel van andere blogs! 🙂
  Mariëlle plaatste onlangs…Santaverde aloë vera sensitive tonerMy Profile

 • Reply Sara | MevrouwMiauw 27 oktober 2016 at 20:37

  Yep, ook ik merk wat verandering in het bloggen. Niet qua bezoekersaantallen o.i.d. maar wel meer in reacties. Ik probeer daarom ook wat meer te investeren in social media kanalen. Op de Facebookpagina van mijn blog deel ik soms leuke dingen die ik niet op mijn blog deel. Als een soort “extraatje”. Dat de druk wat meer van de ketel is vind ik prettig. Ik blog tegenwoordig op 4 dagen en dat vind ik echt heerlijk! Het zorgt er voor dat ik veel meer content kan delen waar ik ook echt voor de volle 100% achter sta. De verschuiving naar YouTube is iets wat ik mooi aan me voorbij laat gaan. Ik heb helemaal niets met YouTube. Als ik 3 filmpjes in de week kijk dan is het veel. Kun je nagaan, ik ga dus niet echt mee met de trend.. 😉
  Sara | MevrouwMiauw plaatste onlangs…Show Your Cat | GarfieldMy Profile

 • Reply Saskia 27 oktober 2016 at 21:09

  Ik denk dat het meer is hoe je zelf met alle veranderingen van blogland omgaat. Ik blijf gewoon mijn eigen ding doen, terwijl er de afgelopen jaren erg veel verschuivingen hebben plaats gevonden. Zowel positief als negatief. Ik ben erg blij dat ik het op deze manier doe, ben erg blij welke richting mijn blog op is gegaan en beleef na ruim 8 jaar bloggen nog steeds erg veel plezier eraan. Inderdaad erg jammer, veel bloggers zijn getopt die ik vanaf het begin volgde..

 • Reply Yvette 27 oktober 2016 at 22:31

  Ik merk zelf ook wel dat ik minder blogs lees en meer youtube kijk. Komt miss ook wel door interesse. De meeste blogs vind ik gewoon wat minder leuk om te lezen . Ik hou van variatie en een persoonlijke stijl 🙂

 • Reply Larissa 28 oktober 2016 at 09:16

  Ik merk inderdaad ook dat de boogwereld ietwat achter uit is gegaan en steeds meer bloggers aan Youtube doen (hier doe ik overigens zelf ook aan mee, dus mij hoor je niet klagen). Maar alsnog vind ik het bloggen en het lezen ervan nog steeds heel erg leuk, dus ik blijf het lekker doen!

 • Reply Tedje 28 oktober 2016 at 13:15

  Leuk dat je hierover hebt geschreven. Ik merk inderdaad ook dat ik veeeel minder comments krijg. Zo’n verschuiving!
  Tedje plaatste onlangs…Cute: Oriflame Memories Eau de toiletteMy Profile

 • Reply Eva 28 oktober 2016 at 20:36

  Ik merk het ook duidelijk, de verandering in het bloggen. Ik blog nu zo’n 6 jaar (heb verschillende blogs gehad) en in het begin plaatste je bijvoorbeeld altijd een berichtje als je tentames had en echt niet kon bloggen. In dat berichtje verontschuldigde je je dan voor het feit dat er niks online kwam. En als je 3 dagen niks had gepost dan noemde je jezelf een ‘slechte blogger’haha! Nu is het een stuk relaxter, maar aan de andere kant ook weel niet omdat er zoooo veel blogs zijn bijgekomen in de afgelopen jaren. Je moet of ECHT eruit springen, of de juiste connecties hebben, of het geluk dat iemand met veel volgers jou blog vind en gaat volgen. Dus als je graag succesvol wilt worden in de bloggerwereld is er juist meer druk bij gekomen denk ik.

  En ik vind het echt jammer dat mensen zo weinig reageren tegenwoordig… Dat is juist het leuke aan bloggen; je interesses delen en erover kunnen discussiëren met andere bloggers.
  Eva plaatste onlangs…Bezoek aan het VaticaanMy Profile

 • Reply Suzanne 29 oktober 2016 at 08:37

  Helemaal waar! Leuk om het zo vanuit andere bloggers ook te zien.
  Suzanne plaatste onlangs…Living the moment #1My Profile

 • Reply Nienke 29 oktober 2016 at 10:03

  Je hebt helemaal gelijk! Veel bloggers stoppen, aangezien ze al jaren bloggen en er niks meer aan vinden, of het niet meer kunnen combineren. Jammer!
  Nienke plaatste onlangs…3 in 1 review gezichtsproducten.My Profile

 • Reply Marloes 30 oktober 2016 at 11:17

  Helemaal mee eens id. Toch wel een beetje jammer dat het nu meer YT is geworden. Ik merk aan mijzelf ook dat ik veel minder blogs lees dan voorheen. Hopelijk komt het nog een beetje terug!

 • Reply Floor Daasvand 30 oktober 2016 at 15:49

  Ikzelf heb het vanaf dat ik in 2010 begon met bloggen het al gecombineerd met youtube. Ik heb wel verschillende accounts gehad, maar de combi ben ik altijd blijven houden. Puur omdat ik beide erg leuk vind en ik soms een onderwerp beter kan beschrijven en soms juist ook weer beter kan verwerken op beeld. Ik merk inderdaad wel dat ik soms wat minder reacties krijg op artikelen, maar de statistieken schommelen zoals altijd nog steeds heel erg.
  Floor Daasvand plaatste onlangs…My life in pictures #78My Profile

 • Reply Justine 2 november 2016 at 00:35

  Helemaal eens! Stiekem toch best wel jammer. Naar mijn mening had de verschuiving op het gebied van bloggen mogen blijven. Het zou zo leuk geweest zijn als daar nog meer groei te behalen zou zijn. Echter, ik heb het idee dat de groei er een beetje af is en dat het nog maar gestaag gaat. Inderdaad wat je zegt, er zijn nu andere platformen waar je meer interactie en groei kunt behalen. Jammer eigenlijk, maar wle logisch.
  Justine plaatste onlangs…My life in photos – oktober (hele maand!)My Profile

 • Reply Laura 2 november 2016 at 16:07

  Er is inderdaad ontzettend veel veranderd in het bloggerlandschap, vooral het afgelopen jaar. Zelf vind ik lezen van aritkelen ook nog steeds erg fijn, maar om de video’s en vlogs kunnen we ook niet meer omheen. Ben heel benieuwd wat de toekomst gaat worden!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Voor de werking van deze website gebruiken we cookies. Door verder te gaan accepteer je het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten