Lifestyle

Waarom je de serie 13 Reasons Why moet kijken

20 april 2017

Afgelopen week begon ik aan de nieuwe Netflix-serie 13 Reasons Why, waarbij ik binnen twee dagen alle dertien afleveringen(!) heb gekeken. Vandaag een uitgebreid artikel waarom iedereen absoluut aan deze gloednieuwe serie moet beginnen (zonder spoilers, don’t worry!) en wat ik er precies zo bijzonder aan vind. Ondanks dat ik bijna nooit reviews schrijf, vond ik het dit keer toch de moeite waard. Kijk je met me mee?

Allereerst even een korte introductie hoe deze razend populaire serie precies tot stand gekomen is: 13 Reasons Why is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. Het kan dus zijn dat het verhaal je een bekend voor komt wanneer je het boek ook gelezen hebt. Selena Gomez (ja, dé Selena, actrice, zangeres etc.) heeft vervolgens samen met dertien andere producenten uiteindelijk van dit verhaal een serie gemaakt. Vanaf 31 maart 2017 is ‘ie dus exclusief te bekijken via Netflix en ik kan je alvast verklappen: deze moet je kijken!

De serie gaat over de 17-jarige Hannah Baker, een meisje dat zichzelf om het leven heeft gebracht al voordat de serie begint. Ze laat verschillende tapes achter waarop 13 redenen te horen zijn waarom ze tot deze gruwelijke daad gekomen is. Op deze dertien tapes is steeds een ander persoon te horen die haar gekwetst heeft, uiteindelijk krijgen alle dertien personen de tapes en horen ze van elkaar op welke manier ze Hannah behandeld hebben. Hierbij wordt vooral gefocust op seksueel misbruik en pesten, dat soms best wel eens voor heftige beelden kan zorgen. In de laatste aflevering wordt ook daadwerkelijk laten zien hoe Hannah zelfmoord pleegt. Persoonlijk vond ik dit niet mega fijn om zo gedetailleerd te zien, maar ook de dingen die je dus liever niet ziet worden in deze serie uitgebreid getoond.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

In de eerste afleveringen krijg je vooral véél informatie te horen over haar verleden en de mensen om haar heen. Haar klasgenoot en ‘crush’ Clay Jensen speelt in deze serie een grote rol, alle afleveringen gaan namelijk over het moment waarop hij de tapes afspeelt. Waarbij hij uiteindelijk ook een bandje over zichzelf te horen krijgt… Naast de klasgenoten van Hannah komen ook haar ouders vaak in beeld en nemen ze je mee in hun verdriet. Naarmate de eerste tapes geluisterd zijn over typische tienerproblemen worden de redenen van Hannah wel steeds heftiger. Voor drie afleveringen werd zelfs een waarschuwing afgespeeld dat de beelden heftig zijn en niet geschikt zijn voor jonge kijkers, iets wat ik persoonlijk helemaal terecht vind. Door deze heftigere redenen vond ik het zelf ook steeds leuker om verder te kijken, omdat het een heel stuk spannender werd en er ook meer gebeurde in een aflevering.

Het einde van de serie wordt dus echt intens en behoorlijk heftig. Vanaf aflevering acht heb ik in ieder geval alles achter elkaar gekeken, zo graag wilde ik weten hoe het af zou lopen. De serie is heel realistisch en laat zien hoe een depressief persoon zichzelf kan voelen, heel indrukwekkend. Wel denk ik dat 13 Reasons Why te confronterend is wanneer je zelf niet lekker in je vel zit of zelf te maken hebt gehad met zelfmoord in je omgeving. Je leeft in ieder geval echt mee met Hannah en de rest van de hoofdpersonen, waardoor ik best even moest slikken toen het seizoen afgelopen was.

Ondanks dat de opbouw dus best wat traag op gang komt, vond ik alle dertien afleveringen ontzettend sterk in elkaar zitten en de boodschap die de makers wilden overbrengen heel indrukwekkend en leerzaam. Je komt er na dertien afleveringen precies achter wat er in het hoofd van Hannah omging en hoe ze behandeld is. Vaak wisten de mensen die haar gekwetst hadden niet eens dat ze dat ook daadwerkelijk deden, iets om ook in het echte leven over na te denken… Mocht je van een spannende, realistische en aangrijpende serie houden dan kan ik je zeker aanraden om 13 Reasons Why te kijken. Je gaat er geen spijt van krijgen, dat weet ik bijna zeker.

Oordeel: ★★★★★

Liefs,
Denise

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Alexandra 20 april 2017 at 09:36

  Ik lees de laatste weken zo veel over deze serie op social media en blogs, dat ik gisteravond begonnen ben met kijken.. Ik ben heel erg benieuwd naar de volgende 12 afleveringen..!
  Alexandra plaatste onlangs…Love captured on cameraMy Profile

 • Reply Lindsey Beljaars 20 april 2017 at 10:04

  Ik ken deze serie nog niet. Sowieso heb ik nu totaal geen tijd om een serie te kijken maar ik ga deze zeker onthouden!
  Lindsey Beljaars plaatste onlangs…Nivea Pure & Natural Intensief Hydraterend MaskerMy Profile

 • Reply Tessa | Daily Inception 20 april 2017 at 10:16

  Ik ben dinsdag gestart met kijken en woensdagochtend zag ik de laatste aflevering. Het is een serie die je niet los kan laten tijdens het kijken. Persoonlijk vind ik dit kei interessant, de psyche van de mensen, de psyche van iemand die dit meemaakt. Ieder moment voelde ik mee, het was gewoon echt. En zeker een goede tip voor iedereen.. Vooral mensen die nog steeds vinden dat Zelfmoord egoïstisch is.

  Ik ben zeer benieuwd of er nog een vervolg komt op de dingen van aflevering 13, ik hoop het, maar wil niet spoile hier!
  Tessa | Daily Inception plaatste onlangs…Fashion | Outfit Broers Trouwerij (Vintage Style)My Profile

 • Reply Rachel Kromdijk 20 april 2017 at 11:18

  haha ik ben gisteren ook bezig geweest met de recensie ervan! ik ben ook zo geschrokken hoe goed deze serie is! ik raad ook echt iedereen aan om met deze serie te beginnen. Vooral het einde heb ik mezelf echt rot gejankt.

 • Reply Kim 20 april 2017 at 13:20

  Vanaf ep11 heb ik echt alleen maar gehuild. Prachtige serie.
  Kim plaatste onlangs…Interieur shoplog | Hema, Kwantum en ActionMy Profile

 • Reply Suzanne 21 april 2017 at 07:51

  Ik zou hem ook heel graag willen kijken!
  Suzanne plaatste onlangs…Mijn vier tips voor dit weekend #3My Profile

 • Reply Quinty 23 april 2017 at 13:39

  Ik ben woensdag aan de serie begonnen, en ik heb vanochtend de laatste aflevering gezien. Ik vond de serie echt super goed!
  Quinty plaatste onlangs…Mijn nieuwe basisproducten.My Profile

 • Reply Larissa 28 april 2017 at 08:10

  Ik heb de gehele serie in nog geen vier dagen afgekeken, vlak nadat deze uit kwam op Netflix. Ik ben het 100% met je eens. Hoewel ik de laatste aflevering wellicht iets té heftig vond (je zou er mensen door kunnen triggeren), snapte ik het idee er achter ook wel weer.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Voor de werking van deze website gebruiken we cookies. Door verder te gaan accepteer je het gebruik van cookies. Meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten